Ispovesti

Domaće Pite sa Sirom – Recept

Potrebni sastojci:

Za testo:

  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje (koristi se belance za testo, žumance za premaz)
  • Malo manje od 1 kašičice ulja
  • 6 šoljica brašna (šolja od 200 ml)

Za fil:

  • Sir po želji (mladi, feta ili sitni sir)
  • Pola veze seckanog peršuna
  • Malo ulja (za mešanje sa sirom)

Za podmazivanje testa:

  • 100 g putera (omekšanog na sobnoj temperaturi)

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja

Način pripreme:

  1. U velikoj posudi pomešajte mleko, vodu, kvasac i šećer. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Zatim dodajte ulje, belance, so i postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete mekano i glatko testo.
  3. Testo podelite na 8 jednakih delova, prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 20 minuta.
  4. Nauljite radnu površinu. Uzmite prvi deo testa, rukama ga nežno razvucite u tanki krug, pa premažite omekšanim puterom.
  5. Postupak ponovite sa svim delovima testa, slažući ih jedan preko drugog, svaki put premazujući puterom.
  6. Prekriveno testo ostavite još 10 minuta da odmori.
  7. Nakon toga, razvucite testo rukama, pospite filom od sira i peršuna, pa secite na trake i uvijajte u rolnice. Oblikujte po želji (u pužiće, štapiće itd.).
  8. Pecivo poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih još 10 minuta da nadođu.
  9. Premažite mešavinom žumanca i ulja.
  10. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Savet:

Za dodatnu hrskavost, peciva pred kraj pečenja možete još jednom premazati sa malo putera.


Prijatno!
Ako isprobate recept, podelite utiske u komentarima!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *