Domaće Pite sa Sirom – Recept
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 1 šolja mleka
- 1 šolja vode
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje (koristi se belance za testo, žumance za premaz)
- Malo manje od 1 kašičice ulja
- 6 šoljica brašna (šolja od 200 ml)
Za fil:
- Sir po želji (mladi, feta ili sitni sir)
- Pola veze seckanog peršuna
- Malo ulja (za mešanje sa sirom)
Za podmazivanje testa:
- 100 g putera (omekšanog na sobnoj temperaturi)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
Način pripreme:
- U velikoj posudi pomešajte mleko, vodu, kvasac i šećer. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira.
- Zatim dodajte ulje, belance, so i postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete mekano i glatko testo.
- Testo podelite na 8 jednakih delova, prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 20 minuta.
- Nauljite radnu površinu. Uzmite prvi deo testa, rukama ga nežno razvucite u tanki krug, pa premažite omekšanim puterom.
- Postupak ponovite sa svim delovima testa, slažući ih jedan preko drugog, svaki put premazujući puterom.
- Prekriveno testo ostavite još 10 minuta da odmori.
- Nakon toga, razvucite testo rukama, pospite filom od sira i peršuna, pa secite na trake i uvijajte u rolnice. Oblikujte po želji (u pužiće, štapiće itd.).
- Pecivo poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih još 10 minuta da nadođu.
- Premažite mešavinom žumanca i ulja.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Savet:
Za dodatnu hrskavost, peciva pred kraj pečenja možete još jednom premazati sa malo putera.
Prijatno!
Ako isprobate recept, podelite utiske u komentarima!