Klikom na sliku zatvorite prozor.

     
Hrana i piće

Recept za Hurmašice – Sočne, Ukusne i Jednostavne za Pripremu

Hurmašice su tradicionalni kolač karakterističan za balkansku kuhinju. Zahvaljujući bogatom ukusu i sirupu kojim se preliva, često su nezaobilazne na trpezama tokom praznika i porodičnih okupljanja.

U nastavku vam donosimo provereni recept koji uspeva svaki put – a uz jedan mali trik, hurmašice će biti savršeno sočne!


Sastojci

Za testo:

  • 450 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 šoljice (od 100 ml) šećera
  • 2 šoljice ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 7 šoljica šećera
  • 7 šoljica vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun (isečen na kolutove)

Priprema

  1. U većoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
  2. Dodajte ulje i nastavite da mutite dok masa ne postane glatka.
  3. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  4. Na kraju zamesite rukama dok ne dobijete glatko testo (ne previše tvrdo, ali ni mekano).
  5. Odvajajte male količine testa, oblikujte kuglice pa valjke, i ređajte ih u podmazan pleh.
  6. Viljuškom napravite laganu šaru po vrhu svakog kolača.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Priprema preliva

  1. U šerpi pomešajte vodu, šećer, vanilin šećer i kolutove limuna.
  2. Kuvajte dok se sirup ne zgusne (oko 10–15 minuta laganog ključanja).
  3. Čim izvadite hurmašice iz rerne, odmah ih prelijte vrućim sirupom – to je ključ da ostanu sočne.
  4. Nakon nekoliko minuta, pažljivo ih okrenite kako bi ravnomerno upile sirup.
  5. Ostavite ih da odstoje, idealno preko noći, pre serviranja.

Savet:

Za dodatnu aromu, možete u preliv dodati i malo soka od limuna ili nekoliko kapi ružine vodice.


Prijatno!
Ako isprobate recept, podelite utiske ili svoje varijacije – rado ćemo ih objaviti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *